Hârciogul…
noiembrie 10, 2012 la 11:20 am | Publicat în rețete, semn de...sunete | 15 comentariiEtichete: acum, anul, comis, murate, nimic, orice
…din mine, cum a simţit că vine toamna iarna, şi-a suflecat mânecile şi a început operaţiunea …conserve. Nu pun în cantităţi industriale din nimic, dar 5-10 borcane din una 5-10 borcane din alta şi aşa rafturile sunt pline şiiii, şi timpul meu de acasă.
Mai încerc si reţete inedite pe care nu le-am încercat nici eu cu făcutul, nici gaşca cu gustatul.
De exemplu, anul trecut am făcut dulceaţă de soc , s-a mâncat şi am repetat şi anul acesta reţeta. Ai mei nu m-au întrerbat din ce se face, dar s-a mâncat.
Anul acesta am dat peste reţeta de vinete murate , aşa că am încercat şi asta. Sunt bune.
De compotul de dovleac n-am auzit pâna acum, dar dacă tot zăcea un dovleac plăcintar, cumpărat de vreo două săptămâni, în bucătărie, mi-am spus că orice are un început, aşa că am ,,comis-o,, şi pe asta.
Deocamdată doar eu am gustat din compot. Să vedem care va fi verdictul celorlalţi. Probabil cu dovlecel ar avea alt gust, aşa că voi mai avea şi o asemenea tentativă.
Cam ăsta este felul meu de-a vedea toamna. Plină de conserve pentru iarna care stă să vină.
Şi pentru că tot e noiembrie
15 comentarii »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Lasă un comentariu
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.
Eu nu prea ma omor cu borcanareala, ca nu vreau sa bag industria alimentara in faliment! Doar ceva dulceturi de visine si niste mere si unghii rase pentru placinta.:)
ApreciazăApreciază
Comment by adelinailiescu— noiembrie 10, 2012 #
Si-asa-i pr butuci. 😉 Dulceata de visine doar mie imi place, asa ca pun doar una doua borcanase. 🙂
Merele se mănâncă înainte de-a le rade. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 10, 2012 #
Dulcețurile și compoturile încă mi le face mama, dar la zacuscă și la murături sunt expertă! Nu mă lasă sufletul în nicio toamnă să nu fac conserve, deși nu ne omorâm cu mâncatul lor. Dar e un fel de ritual al toamnei în care ne simțim foarte … gospodari!
ApreciazăApreciază
Comment by Punct şi virgulă— noiembrie 10, 2012 #
Dupa zacuscă nu mă prea dau în vânt. O fac pentru fiica-mea, ei îi place. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 10, 2012 #
In visele, uneori, sunt o gospodina perfecta. Asta include si episodul conservelor de toamna. In realitate, sunt asa si asa, nici prea prea, nici foarte foarte 🙂
Am cateva borcanele cu dulcet, niste castraveti aproape acrii, urmeaa cateva verze la butoi si cam atat.
O colega a adus zacusca de ciuperci, facuta dupa o reteta speciala in care ingredientele nu se prajesc, ci doar se macina si apoi se fierb, cam aa ceva. A fost f f f buna 🙂
Compot de dovleac am mancat, imi pare ca seamana cu cel de ananas 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by lotusull— noiembrie 10, 2012 #
Eu nici ingredientele din zacusca normala n-o prajesc, asta sa nu pice prea greu la stomac. 😉
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 10, 2012 #
ah, perioada conservelor de toamna pentru iarna, un fel de „muncile lu’ Hercule”, borcane, borcanase… 🙂
– – –
dulceata de soc si compot de dovleac?!… n-am vazut, n-am auzit, iar maman facea „socata”! 🙂 Nici de vinete murate, desi why not?! E tot o leguma, ca restu’ muraturilor… 🙂 Bon courage! 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by melanietoulouse— noiembrie 10, 2012 #
Aha, de astea speciale merită amintit, că-n rest, le cam ştim noi. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 10, 2012 #
Tu tot timpul sochezi cand e vorba de bucatareala.Nu degeaba baza ta e …chimia.:))
Socul l-am cules impreuna,vinete murate am facut si eu intr-un an,dar tot castravetii si gogosarii au avut intaietate,iar dovleci in compot,de ce nu?,ca doar sunt verisori dulci cu pepenele si lebenita,iar acestea sunt deliciosi in compot,mai ales in combinatie cu piersicile.
Stii ce mi-am pus eu aseara,ma rog ieri le-am inceput si seara am reusit sa le termin.
Am razuit mere pentru placinta(banal:))si le-am asezat in borcane,apoi am combinat pentru muraturi varza rosie ,conopida si gogonele ce mai am din belsug puse la rosit,dar pe cele pe care nu cred ca le-ar rosi intunericul,le-a colorat varza rosie.:)
Inca nu stiu ce gust au aceste muraturi.:))
ApreciazăApreciază
Comment by 13angi— noiembrie 11, 2012 #
Aha, deci va fi o surpriză chiar şi pentru tine. 🙂 🙂 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 11, 2012 #
Poate numai eu le voi manca.:)
Practic si lui Sorin i-a suras ideea,iar azi,cand le-am asezat pe raftul din camara se uita minunat la culoarea din borcane.
ApreciazăApreciază
Comment by 13angi— noiembrie 11, 2012 #
Culorile toamnei în borcan, nu? 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 11, 2012 #
vinete murate am mâncat prima oară în sicilia. sunt… cu totul aparte.
din păcate eu nu pun conserve, pentru că nu am timp. şi nici energie. peste iarnă apelez (rar) la conservele făcute de alţii. şi mă rezum la prăjiturile pe care încă ador să le fac.
ApreciazăApreciază
Comment by psi— noiembrie 11, 2012 #
Un lucru e sigur! Prăjituri nu-mi prea place să fac. 🙂 Salatele de fructe le iubesc mai mult.
ApreciazăApreciază
Comment by 9— noiembrie 11, 2012 #
🙂
ApreciazăApreciază
Comment by psi— noiembrie 11, 2012 #