Plăcinta românească…

august 20, 2015 la 5:42 am | Publicat în rețete | 18 comentarii
Etichete: ,

DSCF5299

Sweety, ţin să te anunţ că la începuturi îmi era groază să fac aluat. Dacă ar fi să fac doar pentru mine sigur n-aş face niciodată, dar copiilor le place pizza, plăcinta românească şi gogoşile, aşa că mi-am pus groaza în…cui, mi-am suflecat mânecile şi am spus un Doamne ajută, apoi m-am apucat de frământat. Acum, mi se pare uşor, dar la început nu a fost aşa. Încetul cu încetul am început să …simt aluatul. Un secret e că nu trebuie să fie nici foarte tare dar nici prea moale, să poţi să-l modelezi.Un alt secret este că drojdia se pune în apă călduţă cu zahăr, cam o linguriţă, pentru că zahărul face ca drojdia să…crească. Nu folosesc drojdie uscată, ştiu că pe la voi aia e mai la modă. Pun drojdie cât o nucă, apă călduţă, nu fierbinte şi o linguriţa de zahăr şi le las cam 10 minute.

Făină, cam 800 de grame şi sare cam o linguriţă de sare. Dacă nu fac de post, pun şi două ouă şi unt 100 grame. Dacă fac de post atunci… uit ouăle şi untul. Dar untul ţine aluatul mai moale.

Frământ apoi aluatul şi adaug în timp ce frământ ulei, cât pun o dată în pumn.  Frământ până când aluatul nu mi se lipeşte de mână, apoi acopăr cu un şervet şi-l las la dospit cam 40-50 minute. Întind aluatul cam de un deget şi-l tai sub formă de dreptunghiuri. Pun brânză telemea în fiecare dreptunghi şi apoi îndoi fiecare bucăţică în două. Le frig în ulei încins. Cam asta este cu plăcinta românească. Nu e cine ştie ce filozofie, cere doar un pic de…antrnament. Cui îi place mărarul, poate adăuga şi mărar în telemea.

 

18 comentarii »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. 9, esti master-chef, voi incerca si eu sa fac placinta cu foi. Neata si multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    • Neata si tie July. 🙂 Pasiunea mea nu e gătitul. O fac de musai, aşa că nici pe departe nu sunt master, iar de chef, ce să mai spun! 🙂 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • Zici tu, dar ai talent, mai ales ca-ti ies foile. :)))

        Apreciază

      • Imi dau silinta, atâta tot. Să stii că e aluat simplu, nu foietaj. Ala e mai complicat si de obicei îl cumpar. 😉

        Apreciat de 1 persoană

  2. Wow, ce bine arată. Găsesc și drojdie proaspătă, nu-i problemă. Mulțumesc mult! 🙂

    Apreciat de 1 persoană


  3. https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsPare asa de simplu cum povestesti tu ca mai ca-mi vine sa ma apuc si eu 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Tocmai am pus bookmark articolului tău, zilele acestea merită să ne răsfăţăm şi noi cu plăcinte româneşti.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Eu aș fi cumpărat blatul din comerț, că este la alegere, și aș fi făcut doar umplutura. Că de aia s-o fi chemând „blat”. 🙂

    Apreciază

    • Te inteleg perfect Petru. Doar că aşa mi-ar iesi placinta mai scumpa. 😉

      Apreciază

  6. Mie tot pizza îmi place. Şi de gogoşi ce să mai spun… Dacă sunt cu ciocolată, păi mă ofer spre adopţie! 🙂 Iar la plăcinte, înainte!

    Apreciază

    • Maria dragă. Stiu că pizza e una dintre delicatesele copiilor. Încă nu-mi iese chiar cum e la Borsalino, după părerea mea cea mai bună de la noi, dar ştiu că ochii prietenului fetei mele, care e jumate italian, sclipesc de fiecare data când spun că pun pizza la cuptor. 🙂 🙂
      Cât despre gogosi…cele făcute cu budincă de ciocolată sunt preferatele alor mei.

      Apreciat de 1 persoană

  7. […] by 9 – unde găsiţi şi reţeta alutaului – cu menţiunea că pe lângă cele cu umplutură […]

    Apreciază

  8. […] by 9 – unde găsiţi şi reţeta aluatului – cu menţiunea că, pe lângă cele cu […]

    Apreciază


Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

Soluciones Colina

Inmobiliaria Bienes Raíces Proyectos e Inversiones

Bijuterii cu suflet

Strălucirea este necesară

Imaginary Coffee

Sometimes, we need fantasy!

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

Cristiftene

“Cât despre mine, sunt un optimist."

brăilaltfel

braila vazuta prin ochii mei

gânduri însingurate

eu cu gândurile mele… şi… atât!

Poeme despre nimic

gânduri, aberații, nedreptăți

SUNT UN ADOLESCENT REBEL

proză scurtă și căței

Texte pe față

Zic ce-am de zis

muzele albe

texte, desene și fotografii de Cristina-Monica Moldoveanu

Cronopedia

... în fuga amintirilor cronopediene...

Blog Anonim.

Ziua de azi e unica. Ai grija de timpul tau.

Fum de Ţigară

Simte,dar taci.Scrie.

Blog-ul lui Adrian

Gânduri, şoapte, pași în strungi şi verbe…

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

Derivată din D.

You know my name, not my story.

WHEN CULTURES COLLIDE

A PERSIAN AND ROMANIAN BLOG

Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri

BUCĂTĂRELI LA BORCAN

Primul blog românesc despre murături, dulcețuri și alte chestii la borcan. Probabil singurul.

gradina2016

Despre gradina in anul 2016

"Enciclopedie deschisă"

blog arădean de cultură generală

MM's Blog

The best gift you are ever going to give someone— the permission to feel safe in their own skin. To feel worthy. To feel like they are enough. — Hannah Brencher

pisicablonda

let it come natural

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

j u r n a l d e b u b u r u z ă

locul unde visurile devin cuvinte

Fărâme de suflet şi de viaţă

" You'll stay with me? Until the very end... "

Evelics's Blog

Just another WordPress.com weblog

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

mondeadrian

există zi există noapte exist şi eu pentru a le-ncurca pe toate!

9

...cu capul în nori și piciorele pe pământ.

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți