Plăcinta românească…
august 20, 2015 la 5:42 am | Publicat în rețete | 18 comentariiEtichete: aluat, placinta romaneasca
Sweety, ţin să te anunţ că la începuturi îmi era groază să fac aluat. Dacă ar fi să fac doar pentru mine sigur n-aş face niciodată, dar copiilor le place pizza, plăcinta românească şi gogoşile, aşa că mi-am pus groaza în…cui, mi-am suflecat mânecile şi am spus un Doamne ajută, apoi m-am apucat de frământat. Acum, mi se pare uşor, dar la început nu a fost aşa. Încetul cu încetul am început să …simt aluatul. Un secret e că nu trebuie să fie nici foarte tare dar nici prea moale, să poţi să-l modelezi.Un alt secret este că drojdia se pune în apă călduţă cu zahăr, cam o linguriţă, pentru că zahărul face ca drojdia să…crească. Nu folosesc drojdie uscată, ştiu că pe la voi aia e mai la modă. Pun drojdie cât o nucă, apă călduţă, nu fierbinte şi o linguriţa de zahăr şi le las cam 10 minute.
Făină, cam 800 de grame şi sare cam o linguriţă de sare. Dacă nu fac de post, pun şi două ouă şi unt 100 grame. Dacă fac de post atunci… uit ouăle şi untul. Dar untul ţine aluatul mai moale.
Frământ apoi aluatul şi adaug în timp ce frământ ulei, cât pun o dată în pumn. Frământ până când aluatul nu mi se lipeşte de mână, apoi acopăr cu un şervet şi-l las la dospit cam 40-50 minute. Întind aluatul cam de un deget şi-l tai sub formă de dreptunghiuri. Pun brânză telemea în fiecare dreptunghi şi apoi îndoi fiecare bucăţică în două. Le frig în ulei încins. Cam asta este cu plăcinta românească. Nu e cine ştie ce filozofie, cere doar un pic de…antrnament. Cui îi place mărarul, poate adăuga şi mărar în telemea.
18 comentarii »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Lasă un comentariu
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.
9, esti master-chef, voi incerca si eu sa fac placinta cu foi. Neata si multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by july— august 20, 2015 #
Neata si tie July. 🙂 Pasiunea mea nu e gătitul. O fac de musai, aşa că nici pe departe nu sunt master, iar de chef, ce să mai spun! 🙂 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by 9— august 20, 2015 #
Zici tu, dar ai talent, mai ales ca-ti ies foile. :)))
ApreciazăApreciază
Comment by july— august 20, 2015 #
Imi dau silinta, atâta tot. Să stii că e aluat simplu, nu foietaj. Ala e mai complicat si de obicei îl cumpar. 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by 9— august 20, 2015 #
Wow, ce bine arată. Găsesc și drojdie proaspătă, nu-i problemă. Mulțumesc mult! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by sweet & salty— august 20, 2015 #
Cu plăcere. 🙂 Spor la aluat. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— august 20, 2015 #
https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsPare asa de simplu cum povestesti tu ca mai ca-mi vine sa ma apuc si eu 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by lotusull— august 20, 2015 #
Spor la placinte, lotusel. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— august 20, 2015 #
Tocmai am pus bookmark articolului tău, zilele acestea merită să ne răsfăţăm şi noi cu plăcinte româneşti.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by Cudi— august 20, 2015 #
Să-ţi fie de folos! 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by 9— august 20, 2015 #
Iată şi rezultatu: http://cudi.ro/2015/08/21/226-placinte-romanesti/l. Nu le-am tăiat aşa frumos ca tine, în dreptunghiuri, dar sunt (sper că încă nu „au fost”) savuroase.
ApreciazăApreciază
Comment by Cudi— august 21, 2015 #
Eu aș fi cumpărat blatul din comerț, că este la alegere, și aș fi făcut doar umplutura. Că de aia s-o fi chemând „blat”. 🙂
ApreciazăApreciază
Comment by racoltapetru6— august 20, 2015 #
Te inteleg perfect Petru. Doar că aşa mi-ar iesi placinta mai scumpa. 😉
ApreciazăApreciază
Comment by 9— august 20, 2015 #
Mie tot pizza îmi place. Şi de gogoşi ce să mai spun… Dacă sunt cu ciocolată, păi mă ofer spre adopţie! 🙂 Iar la plăcinte, înainte!
ApreciazăApreciază
Comment by Maria Itu— august 21, 2015 #
Maria dragă. Stiu că pizza e una dintre delicatesele copiilor. Încă nu-mi iese chiar cum e la Borsalino, după părerea mea cea mai bună de la noi, dar ştiu că ochii prietenului fetei mele, care e jumate italian, sclipesc de fiecare data când spun că pun pizza la cuptor. 🙂 🙂
Cât despre gogosi…cele făcute cu budincă de ciocolată sunt preferatele alor mei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by 9— august 21, 2015 #
Deja am gura apă! :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Comment by Maria Itu— august 21, 2015 #
[…] by 9 – unde găsiţi şi reţeta alutaului – cu menţiunea că pe lângă cele cu umplutură […]
ApreciazăApreciază
Pingback by 226. Plăcinte româneşti | Dianaticus Cudi— august 21, 2015 #
[…] by 9 – unde găsiţi şi reţeta aluatului – cu menţiunea că, pe lângă cele cu […]
ApreciazăApreciază
Pingback by 226. Plăcinte româneşti | Ketherius & Cudi— septembrie 16, 2015 #